August Strindberg • Sömngångarnätter på vakna dagar

August Strindbergs diktcykel Sömngångarnätter på vakna dagar utkom första gången 1884. Ursprungligen var tanken att en dikt med titeln ”Sömngångar-nätter” skulle ingå i Dikter på vers och prosa (1883) men idén växte till en hel svit, indelad i fyra ”nätter”. I en utgåva från år 1900 lade Strindberg till en avslutande, femte del, ”Uppvaknandet”. Den inledande dikten om ett hjärta som hänger på en krok i ett slakteri vid avenue de Neuilly har återgivits i otaliga antologier; de fem längre dikterna är betydligt mindre lästa. Utgåvan i N/L:s poesibibliotek bygger på versionen från år 1900.

Sömngångarnätter är djupt försänkt i sin tid […] Strindberg själv underströk samtidskopplingen, han kallade i ett brev sviten för ett ’konjunkturstycke’, och som sådant måste publicering ske snarast så att sviten kunde göra verkan på tiden. Sömngångarnätter framställs som skriven av en ’Tvifvlande ande, evigt frågande’. Och det Anden frågar om är jaget och världen, subjektet och samhället.” Ur Ulf Olssons förord.

August Strindberg (1849–1912) var en svensk författare och konstnär, vars dramatik är världsberömd. Många av hans romaner och prosaböcker är odödliga klassiker, medan poesin alltjämt är mindre känd.

Poesi
Förord Ulf Olsson
Kart: 978-91-8975-935-0
E-bok: 978-91-8975-936-7
Omslag Nina Ulmaja
Recensionsdatum 28 december
96 sidor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.