Haytham el-Wardany • Sömnboken

Vad är sömn och vad gör den med de sovande? Är den individuell men inte personlig? Kan en kollektiv dröm föras in i sömnens sfär och få ett eget liv? I efterdyningarna av den arabiska våren söker Haytham El Wardany svar på frågor som blivit akuta under protesterna på Tahrirtorget i Kairo, där demonstranterna sov tillsammans natt efter natt. Vad händer när människor sover på allmän plats, när de blundar inför reklamtavlornas budskap och drömmer sig bort, eller när de lägger en amulett under kudden, trotsar uppmärksamhetssamhällets krav på ständig tillgänglighet och somnar mitt på dagen?

Sömnboken är en poetisk essä som i korta kapitel undersöker sömnens potential och dess koppling till motstånd, förändring och revolution.

Haytham el-Wardany, född 1972 i Kairo, är numera bosatt i Berlin. Med Sömnboken, en säregen kartläggning av sömnens alla möjligheter, presenteras han för första gången för svenska läsare – en bok ”full av tankar och känslor som kristalliserats till märkvärdiga former”, enligt New York Review of Books.

Haytham el-Wardany
Sömnboken
Essä
ISBN: 978-91-8938-980-9
E-bok: 978-91-8938-981-6
Översättning: Anna Jansson
Omslag: Paolo Sangregorio
Recensionsdatum: den 12 november

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.