Ulf Olsson • Olydiga undersåtar


Olydnad har funnits lika länge som det funnits makt och underordning. I denna handbok söker Ulf Olsson efter olydnadens olika uttryck i litterära skildringar som Heinrich von Kleists berättelse om Michael Kohlhaas, Max Frischs om Stiller eller Herman Melvilles om Bartleby, »mannen som sade nej«, en av världslitteraturens mest säregna figurer, som inför varje arbetsuppgift svarar: »Jag skulle helst låta bli.« Men fiktionen är inte isolerad från verkligheten eller tidpunkten, och Olssons bok blir också en historisk exposé över olydnaden som svar på makt och vanmakt under seklernas lopp – från Bibelns Kain till de teknikfientliga ludditerna i början av 1800-talet eller vår tids klimataktivister.

Olydiga undersåtar är en rörlig och roande pamflett om frihetens underliga vägar, om upprorets förhållande till våld, individens plats i maskinen och den karnevaliska glädjen i att ställa världen på ända.

Ulf Olsson är professor emeritus i litteraturvetenskap och kritiker i Expressen. Han har tidigare skrivit om författare som August Strindberg, Birgitta Trotzig och Lars Norén, om jazz och rockmusik, om tystnaden som motstånd mot språkligt våld.

Sakprosa
Inbunden: 978-91-8975-950-3
E-bok: 978-91-8975-951-0
Omslag Annika Lyth
Recensionsdatum 15 juni 2024
292 sidor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.