Erik Johan Stagnelius • Liljor i Saron

Liljor i Saron är en av få böcker som Erik Johan Stagnelius publicerade under sin livstid. Verket utkom 1821 och består av tre häften: Dikter (häfte I) och dramat »Martyrerna« (häfte II och III). Erik Johan Stagnelius föddes på Öland 1793 och dog i Stockholm 1823. Liljor i Saron utkommer till bokens 200-årsminne i N/L:s poesibiblitek.

»Mellan glädje och förtvivlan är avståndet på en gång oändligt långt och oändligt kort: det finns ingen gradvis övergång, utan bara en plötslig omkastning. Mot sådana gränstillstånd, singulariteter, graviterar Stagnelius diktning (…) Men liksom negativt kan vändas till positivt, kan positivt vändas till negativt. Allt som kan visa själen vägen mot himlen genom att påminna om en högre verklighet kärleken, skönheten, poesin riskerar samtidigt att förleda själen bort från den.« (Ur Malte Perssons förord.)

N/L:s poesibibliotek är en serie för återutgivning av diktsamlingar på svenska från alla tider, alltså inte urvals- eller samlingsvolymer utan originaldiktverk i deras helhet. Tiotalet böcker om året utkommer, i vacker formgivning av Nina Ulmaja.

Kart 978-91-8906-660-1
E-bok 978-91-8906-669-4
Format: kartonnage
Omslag: Nina Ulmaja
Omfång: 228 sidor
Recensionsdag: 2 februari

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.