Uwe Wittstock • Februari 33 

Det gick fort: februari 1933 var månaden då allt förändrades i Tyskland. Måndagen den 30 januari valdes Adolf Hitler till rikskansler. Den judiske författaren Joseph Roth lämnade allt redan på morgonen och reste till Paris, men Thomas Mann var för stunden mer upptagen med att förbereda ett föredrag om Richard Wagner. Utifrån dokument, romaner och dagböcker kommer Uwe Wittstock nära de berömda tyska författarna. Dag för dag visar han hur Weimarrepublikens glansfulla litterära liv ödeläggs. Författarnas rädsla, beslutsamhet eller självbedrägeri framträder ur deras egna vittnesbörd. Vem anpassar sig efter den nya tiden, och vem måste fly för livet?

På bara några vinterveckor förvandlas Tyskland till en diktatur, och tillvaron blir aldrig densamma för Bertolt Brecht, Erich Maria Remarque, Else Lasker-Schüler, Alfred Döblin eller världen.  

Uwe Wittstock, född i Leipzig 1955, är författare, litteraturkritiker och journalist. Februari 33 litteraturens vinter har hyllats av en enhällig tysk kritikerkår och legat på Der Spiegels bestsellerlista en fackbok som går att läsa som en roman eller en thriller, högaktuell under det svenska valåret.

Uwe Wittstock
FEBRUARI 33 – LITTERATURENS VINTER
Sakprosa
ISBN: 978-91-8938-959-5 
E-bok: 978-91-8938-960-1
Översättning: Jens Christian Brandt
Omslag: Paolo Sangregorio
Författarfoto: Lennart Wittstock
Recensionsdatum: den 16 augusti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.