Andrea Abreu • Åsnesommar


”Det var juni och bara en dag sen vi slutat skolan för terminen men redan kände jag den där enorma tröttheten, lågmolnssorgen som tryckte över huvudet.” Den tioåriga berättaren och hennes bästa vän Isora upptäcker världen på sitt sätt. De hör till den bofasta befolkningen på vulkanön Tenerife, de som serverar turisterna och städar efter dem på hotellen. När sommaren kommer lägger sig ett lågt, kvävande molntäcke över alla som inte har råd att bo vid stränderna. Livet blir trögt, stillastående, folk tappar både humöret och förståndet. De två flickorna vaktar sina hemligheter och slukar allt av världen som de kommer åt i sin inskränkta, pantade by, där skvaller och vidskepelse markerar gränserna medan gymnasiekillar, bantningstips och dickpics tränger sig på utifrån.

Andrea Abreu är född 1995 på Tenerife, Kanarieöarna. Åsnesommar, hennes debutroman, blev en stor succé i Spanien 2020. Den är grov i mun, drastisk och respektlös, skriven på en färgstark kanarisk slang som Hanna Nordenhöks översättning skänker liv och kropp.

”. . . en på samma gång rå och poetisk barndomsskildring som inte liknar någon annan ( . . . ) Det här är en makalöst fin debut, början på ett stort författarskap, och Hanna Nordenhöks översättning från originalets kanariska slang är ljuvligt uppfinningsrik och njutbar att läsa.” Yukiko Duke, Svenska Dagbladet.

”. . . som att kliva in i en helt nytt universum ( . . . ) Och relationen mellan de två flickorna innehåller både beundran och avund men också ett sexuellt experimenterande. De där hemliga kroppsliga undersökningarna som jag ibland undrar om vår curlande, kontrollerande samtid möjligen handspritat bort? I Åsnesommar finns de grälla färgerna och kroppslukterna kvar. Det är underbart.” Nina Asarnoj, Kulturnytt, P1.

Roman
Poc 978-91-8975-904-6
E-bok 978-91-8938-975-5
Översättning Hanna Nordenhök
Omslag Paolo Sangregorio
Omslagsbild Alessandra Sanguinetti
Recensionsdatum 18 maj
176 sidor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.